16/03/2020
WIOSNA, PANIE SIERŻANCIE! CO TRZEBA ZROBIĆ W OGRÓDKU, KIEDY TEMPERATURA WZRASTA?
Przebywanie na świeżym powietrzu w pogodnej aurze ciepłych marcowych dni to sama przyjemność. Przyroda budzi się do życia, a wiosna daje nam zielone światło dla prac porządkowych oraz pielęgnacyjnych w ogrodzie. Co znajduje się na liście zadań koniecznych do wykonania?
PRZYCINANIE ORAZ SADZENIE DRZEW OWOCOWYCH I KRZEWÓW
W marcu zdejmuje się osłony roślin, usuwa chore lub uszkodzone gałęzie. Należy zastosować cięcie prześwietlające – mające na celu poprawienie dostępu promieni słonecznych do wnętrza korony. Odpowiedni sposób przycinania stymuluje drzewa i krzewy do wypuszczania młodych oraz zdrowych pędów. Wiosna to dobry czas na sadzenie agrestu, porzeczek, winorośli, jak również brzoskwiń i moreli. W tym okresie rośliny potrzebują kompostu bądź odpowiedniego nawozu. Możemy także zastosować pierwsze opryski profilaktyczne chroniące przed rozwojem chorób. Marzec to odpowiedni miesiąc na sadzenie iglaków niewykazujących odporności na mrozy oraz róż, które powinny zostać przycięte w dwa lata po ich ukorzenieniu się.
PIELĘGNACJA TRAWNIKA
Wiosenne porządku powinny polegać na starannym wygrabieniu liści, gałęzi, śmieci, likwidacji kretowisk. Trawę należy przyciąć do samej ziemi, aby pobudzić jej źdźbła do regeneracji i wzrostu. Ewentualne ubytki możemy uzupełnić wysiewem nowych nasion. W czasie wiosny istotne jest także pielęgnowanie trawnika przy pomocy nawozów jemu dedykowanych.
PRAWA KWIATÓW NA RABATACH
Kiedy mrozy odchodzą w zapomnienie, możemy śmiało odsłonić rośliny. Byliny warto oczyścić z zaschniętych liści, przekwitłe kwiatostany pozostawione na zimę należy wyciąć. Wiosną wysiewa się do gruntu takie kwiaty, jak: nagietek, miłek letni, mak ogrodowy, smagliczka, gipsówka letnia. Natomiast mieczyki oraz lilie najlepiej sadzić, kiedy jest pewność, że słoneczna i ciepła pogoda będzie utrzymywała się dłuższy czas.
PRACE W OGRODZIE WARZYWNYM
Marzec i kwiecień dla miłośników własnych upraw oznacza czas intensywnej pracy. Kiedy minie już niebezpieczeństwo mrozów, możemy zacząć wysiewać pierwsze warzywa. Najbardziej odporne na chłody są: rzodkiewka, sałata, cebula, pietruszka, marchew, koper, szpinak, bób, groch, więc one mogą być zasiane w pierwszej kolejności. Marcowe dni to także istotny czas przygotowania rozsad delikatniejszych warzyw bądź tych, które będą uprawiane pod osłonami. W szklarniach czy ciepłych tunelach foliowych sadzi się rośliny lubiące ciepło, zwłaszcza: ogórki, pomidory oraz paprykę. Na początku kwietnia możemy wysiać rozsadę kalarepy, kapusty, selera i kalafiora.